Barátságos környezet, családias hangulat
vár minden érdeklődőt.
FőoldalEsküvő és RendezvényszervezésUtazási Iroda
  Üdvözöljük   Magunkról   Utazási ajánlataink   Lastminute utak   Ajánlatkérés   Elérhetőségek   Partnerek

Online biztosításkötés
» Körutazások
» Magyarországi szállások
» TENGERI HORGÁSZTÚRÁK
» ÉSZAK-CIPRUS - A Földközi-tenger különlegessége
» Egzotikus utak
» Mediterrán üdülések
» Szálláshelyek a Világ körül
» NYELVTANULÁS LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
» Városlátogatások
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT


Részletek »
Észak-Ciprus »
TENGERI HORGÁSZTÚRÁK »
Ha az elsők között szeretne tájékozódni legfrissebb ajánlatainkról.

  • Írja be nevét, email címét, és kattintson a Küldés gombra.
  • Ha le szeretne íratkozni, válassza a leíratkozás opciót.
Név: 
E-mail: 
felíratkozás
leíratkozás 

 
Ajánlataink
Ajánlataink > Mediterrán üdülések » Görögország »
Hasznos Informáciok - Görögország

Görögország Dél-Európában, a Balkán-félsziget déli részén található: keleten az Égei-tenger, délen a Földközi-tenger, nyugaton a Ión-tenger, míg északon Albánia, Macedónia, Bulgária és Törökország határolja. Ugyancsak Görögországhoz tartozik a mintegy 2000 darabból álló görög szigetvilág. A partvonal mentén a szigetek elszórtan helyezkednek el az Égei- és a Ión- tengerekben. Görögország látnivalókban rendkívül gazdag, s az utóbbi időben már mint igen vonzó nyaralóhelyet is felfedezték a turisták. Különlegesen változatos tájak, aranyhomokú strandok, kristálykék tenger, sebesvizű folyók, ókori romok, kulturális emlékek hihetetlen gazdagsága jellemzi az országot. A kultúra iránt érdeklődő utazókat nemcsak az európai kulturális és szellemi élet gyökereihezvisszavezető ókori helyszínek vonzzák, hanem a fantasztikus táj, a mediterrán szigetvilág, a görög emberek vendégszeretete, valamint a számos finomhomokos strand is. A több ezer éves civilizáció nyomait bármerre fellelhetjük, és olyan helyeket fedezhetünk fel, melyek jelentős szerepet töltöttek be a modern társadalom fejlődésében.

Hivatalos nyelv: görög, de az orvosok, az idegenforgalomban és kereskedelemben dolgozók beszélnek általában émetül, angolul vagy olaszul.

Főváros: Athén

Pénznem: Euro (EUR)

Bankkártyák: Az ismertebb hitelkártyák (MC/EC, Visa, Amex, Mastercard) széles körben elfogadottak. Az utazási csekkeket nem szívesen fogadják el. Kártyaautomaták a bankok közelében találhatóak.
Bankok nyitva tartása: A bankok többnyire csak hétköznap tartanak nyitva 8.00 - 14.00 óráig. A szigeteken általában nem lehet hitelkártyával fizetni, kivéve a magasabb kategóriájú szállodákat. Az üdülőhelyeken a pénzváltók hétvégén is üzemelnek.  

Orvosi ellátás: Magyarország és Görögország között nincs díjmentes egészségügyi ellátást biztosító szerződés. A tartózkodás időtartamára betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése javasolt. A vezetékes ivóvíz iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, ezért a palackozott víz fogyasztása ajánlott.
Gyógyszertárak: A gyógyszertárakat rendszerint fehér alapon vörös kereszttel vagy ?APMAKEIO (farmakío) felirattal jelölik. A nyitvatartási idő szigetről szigetre változik. A hivatalos nyitva tartás: hétfőn, szerdán és szombaton 8-14; kedden, csütörtökön és pénteken 8-13 és 16-20 óráig. A nagyobb szigeteken egy gyógyszertár általában nyitva van éjjelenként és vasárnap is. A kisebb szigeteken a gyógyszerész címe vagy telefonszáma ki van függesztve a gyógyszertár ajtajára, így az illető baj esetén elérhető.
Javasolt védőoltások: Nem szükséges.

Hálózati feszültség: 220 V 

Telefonhívás Magyarországra / Magyarországról: Magyarország a 0036, Görögország a 0030 előhívószám tárcsázásával hívható.
Mobiltelefonok használata: A mobiltelefon hálózat kiépített, a tarifákról és feltételekről a hazai szolgáltatóknál érdeklődhetnek.  

Járműbérlés Görögországban: A gépkocsi és motorkölcsönzéshez nemzetközi jogosítvány, valamint a 23. életév betöltése és legalább 1 éves vezetői gyakorlat szükséges. Érdemes teljes körű biztosítást kérni a bérelt járműre.
Közlekedés: Az úticél a helyi- és helyközi buszjáratokkal érhető el a legolcsóbban. A menetrend és a megállók azonban esetlegesek. A taxik általában taxiórával közlekednek, hosszabb útra viszont alkudják ki az árat. A viteldíjak hasonlóak a magyarországi árakhoz, éjjel azonban magasabbak.  
Gépkocsival Görögországban: Ha gépjárművel utazik, a következőkkel kell rendelkeznie: nemzetközi gépjárművezetői engedély, forgalmi engedély, országjelzés (H betű), biztosítás (ajánlatos). Az elakadásjelző háromszög használata műszaki meghibásodás esetén kötelező. A szigeteken az utak csak ritkán aszfaltfelületűek. Görögország földútjain a vezetés óvatosságot igényel, mivel ezek az utak nagyon keskenyek és a huppanók, gödrök általában nincsenek előre jelezve. A nemzetközileg elismert jelzőtáblák vannak érvényben.

Görögország időjárása: Mediterrán éghajlatú ország, egész évben kellemes az időjárás. A nyár a szigeteken már április végén beköszönt, eleinte mérsékelt meleggel, majd június közepétől a nyár forró és száraz, szinte teljesen felhő nélküli égbolttal. Június, július és augusztus rendkívül száraz, forró időszak. A napsütéses órák száma magas és ritka az eso. Az erős napsütés miatt ajánlott a magas fényvédő faktorú napozótej és a kalap használata. Görögország hegyvidéki területei jóval hűvösebbek, itt nyáron is jelentős csapadék esik. Az utazásra legkellemesebb hónapok a május, június, valamint a szeptember és október. Ilyenkor sokkal kevesebb a turista, enyhébb az időjárás és az árak is mérsékeltebbek.  

Öltözködés: Május és október között a laza, könnyű öltözék a legcélszerűbb, de estére szükség lehet egy pulóverre, kardigánra vagy egy vékony dzsekire. Kirándulások alkalmával figyeljünk a megfelelő öltözékre, a kolostorokba, templomokba a hölgyeknek hosszú ujjú felsőrész és megfelelő hosszúságú szoknya ajánlatos, a férfiaknak pedig hosszú nadrág. A túrákhoz erős talpú cipőt, napszemüveget, szalmakalapot és napolajat mindenképpen célszerű vinni.  

Vásárlás: Az ország igen híres jó minőségű háziipari termékeiről: a fazekas munkákról, a kézzel varrt cipőkről, az ezüstművesek finom munkáiról és a különleges kerámiatárgyakról. Görögország üdülőhelyeinek főutcáin végigsétálva számos kézi szövésű és házilag hímzett textíliával találkozhatunk, melyekhez viszonylag olcsón juthatunk hozzá.
Üzletek nyitva tartása: Görögország turista övezeteiben az ajándékboltok és szupermarketek késő estig nyitva tartanak. A postahivatalok az üdülőhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelőtt is nyitva tartanak. Az üzletek 9-14 óráig, majd 18-21 óráig nyitva tartanak, hétfőn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki.  

Gasztronómia: A görög konyhára nagy hatással volt a négyszáz éves török uralom, s ma ez különösen az előételekben érezhető (például a tzatziki és a citromlében és olivaolajban pácolt polip). Népszerű főétel a pastitsio (makaróni darált hússal sütve és béchamel mártás), a töltött paradicsom és a frissen grillezett tengeri finomságok. A görög ételek nélkülözhetetlen eleme a görög saláta. 

Görög ünnepnapok: A bankok, hivatalok és boltok a következő napokon zárva tartanak:
Jan. 1. Újév
Jan. 6. Vízkereszt
Márc. 25. Függetlenség napja
Máj. 1. Május ünnepe
Aug. 15. Nagyboldogasszony
Okt. 28. Óchi (a "Nem") napja, mely az 1940-es olasz megszállásra és ultimátumra adott bátor görög választ idézi.
Dec. 25. Karácsony
Dec. 26. Szent István napja


Vissza

 Esküvő és rendezvény:    Helyszínek    Rendezvény kellékek    Autók  
 Utazás:    Görögország    Törökország    Egyiptom    Tunézia    Olaszország    Belföld  
by xGraFiX