Barátságos környezet, családias hangulat
vár minden érdeklődőt.
FőoldalEsküvő és RendezvényszervezésUtazási Iroda
  Üdvözöljük   Magunkról   Utazási ajánlataink   Lastminute utak   Ajánlatkérés   Elérhetőségek   Partnerek

Online biztosításkötés
» Körutazások
» Magyarországi szállások
» TENGERI HORGÁSZTÚRÁK
» ÉSZAK-CIPRUS - A Földközi-tenger különlegessége
» Egzotikus utak
» Mediterrán üdülések
» Szálláshelyek a Világ körül
» NYELVTANULÁS LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
» Városlátogatások
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT


Részletek »
Észak-Ciprus »
TENGERI HORGÁSZTÚRÁK »
Ha az elsők között szeretne tájékozódni legfrissebb ajánlatainkról.

  • Írja be nevét, email címét, és kattintson a Küldés gombra.
  • Ha le szeretne íratkozni, válassza a leíratkozás opciót.
Név: 
E-mail: 
felíratkozás
leíratkozás 

 
Ajánlataink
Ajánlataink > Mediterrán üdülések » Törökország »
Hasznos Informáciok - Törökország

Hivatalos nyelv: török, a turisztikai régiókban németül és angolul is beszélnek.
Főváros: Ankara
Időeltolódás: + 1 óra
Pénznem: török líra (TL)
Vízum és tartózkodási szabályok: Magyar állampolgár megfelelő anyagi fedezet, a hazautazás időpontjától számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be Törökországba. A vízumot, amely 30 napos tartózkodásra jogosít, a budapesti töröknagykövetségen vagy érkezéskor, a repülőtéren kell megváltani 20 EUR vagy 20 USD ellenében. Bármilyen valuta korlátozás nélkül bevihető Törökországba, de ha nagyobb összegű készpénzt vagy értéktárgyat visz magával, javasoljuk, hogy tegyen írásban nyilatkozatot. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetők (pl. 200 db cigaretta, 50 db szivar, 250 gramm dohány, 1 liter alkohol). Ajándéktárgy bevitele 250 Euro értékben megengedett. Török líra és idegen valuta korlátozás nélkül kivihető Törökországból. Ha 5000 USD-nál magasabb összeget szeretne kivinni, akkor annak korábbi bevitelét igazolni kell. Ajándék kivitelét számlával kell igazolni. Az országból származó antik tárgyak nem exportálhatók.
Bankkártyák: MC/EC, Visa. Javasoljuk, hogy vigyen magával készpénzt (EUR), mert a szállodák többnyire nem rendelkeznek bankautomatával, csak a nagyobb településeken lehet automatából pénzt felvenni. Ugyanakkor a piacokon, kisebb üzletekben és a fakultatív kirándulásokért többnyire csak készpénzt fogadnak el.
Bankok nyitva tartása: Hétfőtől péntekig 8.30 - 12.00 óráig és 13.00 - 17.00-ig.
Orvosi ellátás: Magyarország és Törökország között nincs díjmentes egészségügyi ellátást biztosító szerződés. A tartózkodás időtartamára betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése javasolt. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.
Javasolt védőoltások: Nem szükséges.
Hálózati feszültség: 220 V
Telefonhívás Magyarországra / Magyarországról: Magyarország a 0036, Törökország a 0090 előhívószám tárcsázásával hívható. Nyilvános fülkéből csak telefonkártyával lehet telefonálni, amely minden postahivatalban kapható. Hungary Direct: 00 800 36 1177
Mobiltelefonok használata: Az egész ország területén lehetséges, a tarifákról és feltételekről a hazai szolgáltatóknál érdeklődhetnek. 
Időjárás: A kontinentális éghajlat következtében Belső-Anatóliában forró és száraz nyarak és hóban gazdag telek követik egymást. Isztambul klímája enyhe. A déli partvidéken főszezonban rendkívül meleg van és nagyon magas a páratartalom. A Török Riviérán csaknem egész évben szubtrópusi klíma uralkodik, nyáron átlagosan 30, télen 12-15 fok van. A nyári főszezonban az üdülőhelyek rendkívül drágák és zsúfoltak. Az elő- és utószezonban kellemesebb az időjárás, így az utazásra legkedvezőbb időszak a tavasz vége és az ősz eleje.
Öltözködés: Nyáron a nap rendkívül erősen süt, ezért ajánljuk a magas faktorszámú napozókrémek, napszemüveg és fejfedő használatát. A mecseteket kivéve Törökországban már nincsenek szigorú előírások az öltözködést illetően, ugyanakkor a templomokba történő belépéskor a nőknek hosszú ruhát és fejkendőt kell viselni, valamint a térdeket el kell takarni.
A turisztikai régiókon kívül, különösen az ország belsejében és keleti részén a kihívó öltözéket nem javasoljuk. A vacsorához sok szálloda alkalomhoz illő öltözködést ír elő (hosszú nadrág, takart vállak). A nudista fürdőzés szigorúan tilos.
Közlekedés: A nagyobb településeket autóbuszjáratok kötik össze. A menetjegyek a településeken lévő buszpályudvarokon vásárolhatók meg. Rövidebb szakaszokon gyűjtőtaxikkal (dolmus) vagy taxikkal lehet utazni. A dolmus útiköltsége nem magas, a sofőrnél kell fizetni, de induláskor célszerű az árban megegyezni.
Járműbérlés: A gépkocsi és motorkölcsönzéshez legalább kétéves gyakorlat és nemzetközi jogosítvány, valamint a 21. életév betöltése szükséges. A kölcsönzött járműre teljeskörű casco biztosítás megkötését javasoljuk.
Vásárlás: Törökországban az utcai boltokban és a bazárokban olcsóbban vásárolhatunk, az eladók itt elvárják, hogy a vevő alkudjon az árra. A nagyobb bevásárlóközpontokban drágább, de jobb minőségű termékeket árulnak, ezeken a helyeken nem mindig lehet alkudni. Az ország főként kézzel szőtt szőnyegeiről, arany- és jó minőségű bőráruiról ismert. Fényképezés: A múzeumokban rendszerint térítés ellenében lehet filmezni és fényképezni. A mecsetekben általában speciális engedélyre van szükség. A katonai létesítmények fényképezése, filmezése tilos. Ha helyi lakost szeretne fényképezni, mindenképpen javasoljuk, hogy kérje az érintett személy beleegyezését.
Üzletek nyitva tartása: Hétfőtől szombatig 09.00-13.00 és 14.00-19.00 óráig. A nyaralóhelyeken egyes üzletek hajnali kettőig is nyitva tartanak.
Ünnepek: A vallási ünnepek és a böjti hónapok az iszlám naptár szerint alakulnak, amely 10 nappal rövidebb az Európában érvényes naptárnál. Emiatt ezek a dátumok minden évben más-más napra esnek. Az iszlám ünnep a Ramadan.
Gasztronómia: A török konyha rendkívül változatos. Előételként főként sült zöldségeket, articsókát, cukkinit, padlizsánt, valamint olajbogyót, juhsajtot fogyasztanak, a húsételek közül kiemelkednek a csirke- , birka- és ürühúsból készült ételek. Aperitívként ánizspálinkát, rakit kínálnak, míg az étkezés végén a jól ismert török kávét kis rézkannában szolgálják fel.


Vissza

 Esküvő és rendezvény:    Helyszínek    Rendezvény kellékek    Autók  
 Utazás:    Görögország    Törökország    Egyiptom    Tunézia    Olaszország    Belföld  
by xGraFiX