Barátságos környezet, családias hangulat
vár minden érdeklődőt.
FőoldalEsküvő és RendezvényszervezésUtazási Iroda
  Üdvözöljük   Magunkról   Utazási ajánlataink   Lastminute utak   Ajánlatkérés   Elérhetőségek   Partnerek

Online biztosításkötés
» Körutazások
» Magyarországi szállások
» TENGERI HORGÁSZTÚRÁK
» ÉSZAK-CIPRUS - A Földközi-tenger különlegessége
» Egzotikus utak
» Mediterrán üdülések
» Szálláshelyek a Világ körül
» NYELVTANULÁS LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
» Városlátogatások
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT


Részletek »
Észak-Ciprus »
TENGERI HORGÁSZTÚRÁK »
Ha az elsők között szeretne tájékozódni legfrissebb ajánlatainkról.

  • Írja be nevét, email címét, és kattintson a Küldés gombra.
  • Ha le szeretne íratkozni, válassza a leíratkozás opciót.
Név: 
E-mail: 
felíratkozás
leíratkozás 

 
Ajánlataink
Ajánlataink > Mediterrán üdülések » Horvátország »
Hasznos Informáciok - Horvátország

Horvátország Magyarországgal, Szlovéniával, Jugoszláviával és Bosznia-Hercegovinával határos. 1800 km hosszú tengerpartja és szigetei a Földközi-tenger legszebb részei közé tartoznak: a kristálytiszta tenger, az öblök és félszigetek, a természetvédelmi parkok, a romantikus halászfalvak, a régi városkák gótikus és reneszánsz épületekkel és a felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtó éttermek igazán változatos időtöltést kínálnak az ide látogató turisták számára. Az ország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, elég csak a világörökség részét képező dubrovniki Óvárosra vagy Rovinj épületeire gondolnunk. Európa legszebb ókori maradványai közül is sokkal Horvátország büszkélkedik: mindenekelőtt a spliti Diokletiánusz palota vagy a pulai Amfiteátrum is az országot gazdagítják.
Hivatalos nyelv: horvát, de számoshelyen beszélnek angolul vagy németül
Főváros: Zágráb
Időeltolódás: nincs
Pénznem: horvát kuna (1 kuna = 100 lipa)
Pénzváltás: valutát a bankokban, pénzváltó irodákban, postán, a legtöbb idegenforgalmi ügynökségnél, szállodákban és kempingekben váltanak. Eurocsekket csak bankokban lehet váltani.
Bankok nyitva tartása: Hétfőtől péntekig 7.00 - 19.00 óráig, szombaton 7.00 - 13.00-ig.
Bankkártyák: MC/EC, Visa, Amex, Diners kártyákat az éttermek, szállodák és üzletek egyaránt elfogadják.
Beutazási szabályok: érvényes útlevéllel vagy 2000. január 1-től érvényben lévő új típusú, kártya alakú személyi igazolvánnyal. Gépkocsival történő belépéskor szükséges a vezetői- és forgalmi engedély, valamint a nemzetközi zöldkártya.
Orvosi ellátás: Az orvosi ellátásért a magyar állampolgároknak - sürgős, halasztást nem tűrő esetekben - nem kell fizetniük, de ez számos esetre nem vonatkozik, ezért tanácsoljuk a baleset- és betegségbiztosítás megkötését. A vezetékes víz az egész ország területén iható. Javasolt védőoltások: Nem szükséges.
Időjárás: Az Adriai part mentén kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéses nappal, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. Az átlaghőmérséklet augusztusban 26-30 °C. A hegyek által nem védett belső területeken a magyarországihoz hasonló a klíma. Az utazásra legkedvezőbb a május és szeptember közötti időszak, de készüljünk fel arra, hogy júliusban és augusztusban sokan vannak, és ilyenkor az árak is magasabbak. A tenger júniustól szeptemberig alkalmas fürdésre, ezért az ősz eleje is kedvező.  
Öltözködés: Könnyű nyári ruhák javasoltak, de nem árt néhány melegebb ruhadarab is, mert előfordulhatnak esősebb napok. A szállodákban az étkezéseknél a férfiaktól elvárják a hosszú nadrágot.
Vásárlás: Étkezés étteremben 15-100 kuna, üdítő (2 dl) 10 kuna, pohár sör 6 kuna, kávé 4-6 kuna, kenyér 4-6 kuna. Minden településen találhatók üzletek, ajándékboltok.
Üzletek nyitva tartása: Általában hétköznapokon 8-20 óráig, hétvégén 8-14 óráig. (napközben néhány üzlet bezárhat).
Hálózati feszültség: 220 V
Telefonhívás Magyarországra / Magyarországról: Magyarország a 0036, Horvátország a 00385 előhívószám tárcsázásával hívható. Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik. Telefonkártyák a postahivatalokban és az újságosoknál kaphatók. A szállodákból a telefonálás drága. Hungary Direct: 0-800-22-00-36 ( a díjat a hívott fél fizeti Magyarországon forintban, amennyiben vállalja a hívást).
Közérdekű telefonszámok:
Rendőrség (Policija): 92
Tudakozó (Informacije): 985
Mentők (Hitna pomoæ): 94
Közúti segélyszolgálat (Pomoæ na cesti): 987
Mobiltelefonok használata: Az egész ország területén lehetséges, a tarifákról és feltételekről a hazai szolgáltatóknál érdeklődhetnek.
Gasztronómia: A horvátok kedvelik a nehezebb, fűszeres ételeket, de hal és sajt is gyakran kerül az asztalokra. Az országban járva érdemes megkóstolni a húsos-sajtos lepényt, a bureket, a rákból készült prstacit, és a dalmát rizses halat, a brodetet. Főképpen az ország belsejében kedvelt a manistra od bobica (bab és kukoricaleves), valamint a stucklenek nevezett sajttekercs. A szokványos európai konyhán kívül nagyon népszerűek a roston sült ételkülönlegességek, a dalmát sódar, a sós szardella, a juhsajt, a kulen, és a csípős szlavón kolbász.
Ünnepnapok:
Jan. 1. - Újév
Ápr. 12. - Húsvét
Jan. 6. - Három Szent király
Máj. 1. - A munka ünnepe
Jún. 22. - Győzelem a fasiszta harcosok felett
Jún. 25. - Az Államalapítás napja
Aug. 5. - Haza köszönet napja
Aug. 15. - Nagyboldogasszony
Szept. 8. - Függetlenség napja
Nov. 1. - Mindenszentek
Dec. 25-26. - Karácsony


Vissza

 Esküvő és rendezvény:    Helyszínek    Rendezvény kellékek    Autók  
 Utazás:    Görögország    Törökország    Egyiptom    Tunézia    Olaszország    Belföld  
by xGraFiX