Barátságos környezet, családias hangulat
vár minden érdeklődőt.
FőoldalEsküvő és RendezvényszervezésUtazási Iroda
  Üdvözöljük   Magunkról   Utazási ajánlataink   Lastminute utak   Ajánlatkérés   Elérhetőségek   Partnerek

Online biztosításkötés
» Körutazások
» Magyarországi szállások
» TENGERI HORGÁSZTÚRÁK
» ÉSZAK-CIPRUS - A Földközi-tenger különlegessége
» Egzotikus utak
» Mediterrán üdülések
» Szálláshelyek a Világ körül
» NYELVTANULÁS LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
» Városlátogatások
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT


Részletek »
Észak-Ciprus »
TENGERI HORGÁSZTÚRÁK »
Ha az elsők között szeretne tájékozódni legfrissebb ajánlatainkról.

  • Írja be nevét, email címét, és kattintson a Küldés gombra.
  • Ha le szeretne íratkozni, válassza a leíratkozás opciót.
Név: 
E-mail: 
felíratkozás
leíratkozás 

 
Ajánlataink
Ajánlataink > Mediterrán üdülések » Egyiptom »
Hasznos Informáciok - Egyiptom

Egyiptom Afrika gyöngyszeme - azon ritka országok egyike, amely egyaránt izgalmas az óegyiptomi, a keresztény és az iszlám kultúra csodálatos emlékei iránt érdeklődők számára. "Nincs még egy ország, mely ennyi csodát tartogatna"- írta Hérodotosz 2400 évvel ezelőtt. A mai kor látogatói mind találnak Egyiptomban valami ízlésüknek megfelelőt. Egyiptom hallatán egzotikus helyek, piramisok, fáraók, Tutanhamon kincsei, egy rég letűnt, dicsőséges civilizáció titokzatos képei elevenednek meg szemeink előtt!

A téli-tavaszi szezon során egyhetes illetve 11-12 napos üdülőprogramjaink keretében kereshető fel Egyiptom, közvetlen járatainkkal utazhatnak Hurghadára valamint Sharm El Sheikre, ahol kristálytiszta tengervíz, szikrázó napsütés, felhőtlen kék égbolt várja a turistákat. Üdülőprogramjaink mellett nílusi hajóutat is kínálunk, ötcsillagos hajóval a Níluson felfelé hajózva kalauzoljuk el utasainkat Egyiptom fontosabb emlékeihez, a méltán híressé vált építészeti kincsekhez. Kombinált túránkon (körút + üdülés) Egyiptom kulturális látnivalóit ötvözzük a pihenés örömével.
Kairótól 500 km-re a Vörös-tenger partján fekszik Hurghada. Egyiptom meseszép üdülőhelye, egész évben különlegesen jó feltételeket biztosít a tengerparti strandoláshoz, a kristálytiszta tengert finom homokkal borított hosszú strandok szegélyezik. Korallzátonyai a Vörös-tenger hihetetlenül gazdag élővilágát tárják elénk. A hazánkban egyre népszerűbb búvárkodás szerelmesei is tökéletes terepet találnak Egyiptom partjai mentén.
Sharm el Sheikh első számú búvárparadicsom, a köves, sziklás partvidék vonzó célterület a búvároknak és a vízi sportok szerelmeseinek.
Egyiptom a turisták számára számos kihagyhatatlan látnivalóval szolgál: Giza híres piramisai, a Szfinx, az Egyiptomi Múzeum Tutanhamon kincseivel, Luxor és Karnak csodálatos templomai és Théba királysírja. De ezen túl felkereshetik Memphis Múzeumát, Sakkara piramisait, sírkertjeit vagy megcsodálhatják Alexandria római kori emlékeit.
KÜLKÉPVISELETEK:
Magyar Nagykövetség: Kairó, Zamalek, Mohamed Mazhar Str. 29.
Tel: +20/2-735 0659.
Egyiptomi Nagykövetség: 1124 Budapest, Istenhegyi út 7/B. Tel: 225-2150.
IDŐELTOLÓDÁS: Magyarország + 1 óra
HÁLÓZATI ÁRAM: 220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványméretnek.
NYELV: Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul és németül is beszél. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.
VALLÁS: Egyiptom lakosságának 75%-a muzulmán, 25%-a keresztény.
PÉNZ: A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font. Jele: „LE" kb. 36 Ft. (1 USD kb. 5,7 LE). 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 5, 10, 25 piaszter, papírpénzek: 25, 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100 fontos. Sok szállodában van bank (időszakos nyitvatartással), a hajón nincs. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverjük össze őket.
BANKKÁRTYÁK: Hitelkártyával egyre több helyen lehet, de javasoljuk bankautomatákból történő készpénz felvételt is.
VÁMSZABÁLYOK: Az aktuális vámszabályokről érdeklődhetnek a Budapesti Egyiptomi Nagykövetségen.
UTAZÁS: Utasainkat menetrend szerinti vagy charter repülőjáratokon, turista osztályon utaztatjuk. A légitársaságok járatainak indulási időpontjai változhatnak. A menetrendváltozásokért az Anubis Travel felelősséget nem vállal. Az utazásnál vegyék figyelembe a 20 kg poggyász súlyhatárt. Repülési idők nemzetközi szakaszon kb. 3,5 óra. Belföldön: Kairó-Asszuán kb. 1,5 óra, Kairó-Luxor kb. 1 óra, Kairó-Hurghada kb. 1 óra, Kairó-Sharm el Sheikh kb. 1 óra. Földi szolgáltatások esetén a belföldön a transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal történik.
ÚTIOKMÁNYOK: Magyar állampolgároknak Egyiptomban vízumkötelezettség van. Az útlevélnek a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízum intézése irodánkon keresztül történik, melyhez az útlevél adataira van szükség. A turista vízum (max) 3 hónapig érvényes, (max.) 1 hónap tartózkodásra és egyszeri belépéssel.
SZERVÍZ DÍJ: Itthon kerül beszedésre a programtól függően meghatározott összeg. Ez fedezi a szállodákat/hajót és transzfereket. Kivétel személyes dolgok pl.: a WC használatakor kb. 1 fontot kell adnunk. A baksis (borravaló) egy elfogadott szokás ebben az országban, ami eltér a megszokottól.
HELYI SZOKÁSOK/ÖLTÖZKÖDÉS: A könnyű pamut ruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat.
EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁS: Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges.
BETEGSÉG: Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel.
Megelőzés:
- nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
- melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
- ne igyon csapvizet, ne fogyasszon jéggel hűtött üdítőitalt;
- ne egyen meg olyat, amit nem kíván;
- bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!!!
ORVOS, GYÓGYSZERTÁR: Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az utazási iroda képviselőjét tájékoztassák, és ő majd intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni!
ÉGHAJLAT: Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet főleg európaiaknak. A hőmérséklet - a nyári hónapokat kivéve - a következő értékek között mozog: 17-26°C nappal, 12-17°C éjszakánként. A három igazi nyári hónap alatt felmehet 42-45°C közé Kairóban és 48°C körül Dél-Egyiptomban (Luxor-Asszuán).
VÍZHŐMÉRSÉKLET: A Vörös-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz. A Földközi-tengernél a víz csak nyáron alkalmas úszásra, máskor meglehetősen hideg.
BIZTONSÁG: Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végigsétálunk. A hölgyeket nem zaklatják, figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait. A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget. Az utcai lopás nem jellemző, sok helyen látható Tourist Police karszalagos rendőr, aki csak nagyon kicsit beszél angolul.
KÖZLEKEDÉS: Főleg az egyiptomi fővárosban kialakult kaotikus forgalmat nehéz átlátni, de itt gyakorlott forgalomirányító rendőrök dolgoznak. Ritka az olyan ember, aki figyelembe venné a szabályokat.
ÜNNEPEK: Mivel az egyiptomi lakosság kis része keresztény, így karácsonyi hangulat nem érzékelhető, csak családon belül ünneplik. Szilveszterkor is csak a turisták részére állítanak össze extra programot (nem mindenhol). Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. Kérjük, legyenek különös tekintettel ez időben a vallási szokásokra. A böjtöt követő három napos nagy ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Erre az eseményre a szállodák külön programmal készülnek, ugyanis a tehetősebb családok ilyenkor utazgatnak.
TELEFONÁLÁS: Magyarország száma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. Hurghadából érdemesebb az esti órákban telefonálni, akkor nem annyira terheltek a vonalak.
POSTA: Ha teheti a képeslappal együtt vásárolja meg a bélyeget. A feladandó leveleket a szállodák recepcióján érdemes leadni, mert postaládák csak igen szórványosan fordulnak elő az országban. A küldemények általában 2 hét alatt érnek haza.
ITALOK: Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható fél, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE). Az ország specialitása a „KARKADÉ", hibiszkuszvirágból főzött tea. A vallás miatt az egyiptomiak nagy része alkoholt nem fogyaszt, így italboltot ne keressünk. Szeszesitalt szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolhatnak. A helyi sör neve STELLA (ára: 5-10 LE között helytől függően). Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók, de drágák. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen felbontási pénzt kell fizetni. Ramadán alatt nem árusítanak alkoholt.
VÁSÁRLÁS: A városnéző programok alkalmával rövid pihenőket iktatunk közbe. Ezek a megállók nem csak felfrissülésre alkalmasak, de kézműves munkákkal is megismertetnek minket (papirusz műhely, parfüm palota, szőnyegiskola, alabástrom faragóműhely). Ezeken a helyeken eredeti, jó minőségű termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezhetjük be.
ÁRAK: Szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban nem.
FÉNYKÉPEZÉS/FILMEZÉS: Egyiptomba beutazáskor a videókamerát a vámhatóságoknál le kell jelenteni, használata nem mindenhol engedélyezett. Tilos katonai objektumokról videó felvételeket készíteni. Múzeumokban és turisztikai helyeken a fényképezésért 5-10 fontot, míg a videokameráért helyenként 25-100 fontot kell fizetni. Bizonyos esetekben turisztikai helyeken sem engedélyezett a videokamera használata.


Vissza

 Esküvő és rendezvény:    Helyszínek    Rendezvény kellékek    Autók  
 Utazás:    Görögország    Törökország    Egyiptom    Tunézia    Olaszország    Belföld  
by xGraFiX