Barátságos környezet, családias hangulat
vár minden érdeklődőt.
FőoldalEsküvő és RendezvényszervezésUtazási Iroda
  Üdvözöljük   Magunkról   Utazási ajánlataink   Lastminute utak   Ajánlatkérés   Elérhetőségek   Partnerek

Online biztosításkötés
» Körutazások
» Magyarországi szállások
» TENGERI HORGÁSZTÚRÁK
» ÉSZAK-CIPRUS - A Földközi-tenger különlegessége
» Egzotikus utak
» Mediterrán üdülések
» Szálláshelyek a Világ körül
» NYELVTANULÁS LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
» Városlátogatások
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT


Részletek »
Észak-Ciprus »
TENGERI HORGÁSZTÚRÁK »
Ha az elsők között szeretne tájékozódni legfrissebb ajánlatainkról.

  • Írja be nevét, email címét, és kattintson a Küldés gombra.
  • Ha le szeretne íratkozni, válassza a leíratkozás opciót.
Név: 
E-mail: 
felíratkozás
leíratkozás 

 
Ajánlataink
Ajánlataink > Mediterrán üdülések » Málta »
Hasznos Informáciok - Málta

Málta a „Lovagok szigete" a Földközi-tenger egy csodálatos gyöngyszeme, igazi mediterrán hangulatú szigetcsoport Európa és Afrika között, területe mindössze 316 négyzet km. A három szigetből álló ország (Málta, Comino és Gozo), magán viseli több ezer év történelmét és a hátrahagyott emlékeket. Az ókori templomromokat, a hangulatos, szűksikátoros óvárosokat, hatalmas palotákat és katedrálisokat látva megelevenedik előttünk a régmúlt.
Málta csodálatos földrajzi adottságainak köszönhetően igen kedvelt turista célpont. A kristálytiszta tenger, a hangulatos sziklás és homokos partok, és öblök szépsége rabul ejtik az odautazókat.
Málta egyaránt kikapcsolódást nyújt azoknak, akik szeretik a mediterrán térség történelmi emlékeit felfedezni és azoknak is, akik aktív nyaralásra, búvárkodásra, vitorlázásra, szórakozásra
A három szigetből (Málta, Gozo, Comino) álló szigetcsoport a természet sok-sok szépsége mellett rengeteg történelmi látnivalót nyújt. Málta páratlan nagyságát igazolja, hogy az emberiség történelmi korszakainak emlékei ilyen nagy számban és ilyen kis területen máshol nem lelhetők fel.
Fedezze fel Ön is ezt az egyedülálló vonásokat felmutató szigetcsoportot, ahol a természeti szépségek, strandok és kulturális értékek kiváló arányban keverednek.
Hivatalos nyelv: A máltai sémita nyelv, a föníciaiból származik. Az arab, a francia, az olasz és az angol nyelv is befolyásolta. A szigeten szinte mindenki beszél angolul és olaszul.
Főváros: Valetta
Pénznem: máltai líra (1 LM = 100 cent)
Bankok nyitvatartása: A bankok 09.00 - 17.00 óráig tartanak nyitva, szombaton 12.00-ig. A repülőtéren 24 órás nyitva tartás van.
Bankkártyák: MC/EC, Visa, Diners, Amex kártyákat az éttermek, szállodák és üzletek egyaránt elfogadják.
Orvosi ellátás: A betegség- és balesetbiztosítás megkötése javasolt. Máltán igen magasak a higiéniai követelmények, így elméletileg a víz biztonsággal fogyasztható a szállodákban és az éttermekben, de jobb palackozott vizet venni. Igen színvonalas az orvosi ellátás. A szigeten praktizáló orvosok és fogorvosok igen jól képzettek, s általában jól beszélnek angolul.
Javasolt védőoltások: Nem szükséges.
Hálózati feszültség: 240 V, 50 Hz
Telefonhívás Magyarországra / Magyarországról: Magyarország a 0036, Málta a 00356 előhívószám tárcsázásával hívható.
Mobiltelefonok használata: A magyar mobiltelefonok használata az egész ország területén lehetséges, a tarifákról és feltételekről a hazai szolgáltatóknál érdeklődhetnek. 
Közérdekű telefonszámok:
Rendőrség: 191
Mentők: 196
Tűzoltók: 199
Orvos: 196
Közlekedés: A szigeteken baloldali közlekedés van. Autókölcsönzés csak azoknak ajánlott, akiknek ebben már van rutinja. A bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges. Taxi igénybevétele nem ajánlott, mert igen drága. A buszközlekedés az egész sziget területén jól szervezett és viszonylag olcsó. A jegyet a buszsofőrtől kell megvenni a járművön.
Időjárás: Máltának szubtrópusi az éghajlata, a nyár május közepétől októberig tart. A levegő páratartalma magas. A legmelegebb hónapok a július és az augusztus. Az erős napsütés ellen a magas faktorszámú naptejek használata, valamint sapka és napszemüveg viselete javasolt. Az esték általában enyhébbek a tengeri szellők miatt. Télen az erős szelek miatt hűvösebb az idő, novembertől márciusig az átlaghőmérséklet 10 és 20 °C között ingadozik. A templomok, szent helyek meglátogatásához térdet eltakaró szoknya viselete és a váll lefedése javasolt.
Öltözködés: Nyáron a mediterrán éghajlatnak megfelelő könnyű ruha viselete ajánlott. Az éjszakák a nyár elején és végén hűvösebbek, ezért javasoljuk, hogy vigyenek magukkal egy-egy pulóvert. A nők számára a térdet takaró szoknya, a férfiak számára pedig hosszú nadrág viselete kötelező a templomok meglátogatásához. A kirándulásokra lapos, zárt cipőt javasolunk.
Vásárlás: Máltán nincsenek nagy áruházak, a legtöbb üzlet kicsi és csak egyfajta árut forgalmaz. Érdemes a helyi termékeket szemügyre venni: a mdinai üveget, a kézzel készített tárgyakat, az ezüst ötvösmunkákat. A híres máltai csipkét Gozo szigetén érdemes vásárolni. Málta szigetén gyakoriak a piacok. A két legnagyobb és legismertebb a Valletta-i, amit vasárnaponként a St. John Cathedral előtt tartanak, a Marsaxlokk-i halászkikötőnél pedig naponta van piac. A halak és tengeri gyümölcsök mellett bőséges választékot kínálnak az ismert máltai borból, sajtból és csipkéből is.
Üzletek nyitva tartása: Általában 9.00 - 13.00 és 16.00 - 19.00 óra között. Múzeumok: 8.15 - 17.00. Posta: 7.30 - 12.45.
Gasztronómia: A máltai szigetcsoport étrendjében általában a tengeri étkek dominálnak: pixxispad (kardhal), merluzzo (vörös tengeri pér) és tunnagg (tonhal) máltai módra elkészítve, paradicsommal, paprikával és hagymával. Halból, zöldségekből és húsból készült ételeiket gakran ízesítik friss fűszerekkel, olivával és kapribogyóval. Nemzeti ételük a nyúlhús, amit leggyakrabban vörösborban főznek meg és fokhagymával ízesítik. Leggyakoribb nyári gyümölcs a friss füge, a szilva és az őszibarack. Mandarin, citrom mindig van, a narancs pedig december és március között terem. Az olasz és angol befolyásnak köszönhetően a szigetről nem hiányzik a presszókávé és a tea. Máltának saját sörgyára van, a Farson's. Máltai specialitás az édes alkoholmentes üdítő, a Kinnie, amit narancs, víz és különféle fűszerek felhasználásával készítenek.

Ünnepnapok:
Jan. 1. Újév
Febr. 10. Szent Pál hajótörésének ünnepe
Márc. 19. Szent József ünnepe
Márc. 31. Nemzeti ünnep - A szabadság napja
Ápr. Húsvét
Máj. 1. Munka ünnepe
Jún. 7. Sette Giugno
Jún. 29. Szent Péter és Szent Pál napja
Szept. 8. A győzelem napja - Regatta
Szept. 21. Függetlenség Napja
Nov. Nemzetközi Kórusfesztivál
Dec. 8. A szeplőtelen fogantatás napja
December 13. A köztársaság napja
Dec. 25. Karácsony


Vissza

 Esküvő és rendezvény:    Helyszínek    Rendezvény kellékek    Autók  
 Utazás:    Görögország    Törökország    Egyiptom    Tunézia    Olaszország    Belföld  
by xGraFiX