Barátságos környezet, családias hangulat
vár minden érdeklődőt.
FőoldalEsküvő és RendezvényszervezésUtazási Iroda
  Üdvözöljük   Magunkról   Utazási ajánlataink   Lastminute utak   Ajánlatkérés   Elérhetőségek   Partnerek

Online biztosításkötés
» Körutazások
» Magyarországi szállások
» TENGERI HORGÁSZTÚRÁK
» ÉSZAK-CIPRUS - A Földközi-tenger különlegessége
» Egzotikus utak
» Mediterrán üdülések
» Szálláshelyek a Világ körül
» NYELVTANULÁS LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
» Városlátogatások
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT


Részletek »
Észak-Ciprus »
TENGERI HORGÁSZTÚRÁK »
Ha az elsők között szeretne tájékozódni legfrissebb ajánlatainkról.

  • Írja be nevét, email címét, és kattintson a Küldés gombra.
  • Ha le szeretne íratkozni, válassza a leíratkozás opciót.
Név: 
E-mail: 
felíratkozás
leíratkozás 

 
Ajánlataink
 Ajánlataink > Városlátogatások » Athén »
 hasznos információk
Látnivaló
Athéni Agóra

Az Athéni Agóra a város egyik legfőbb nevezetessége a megannyi sok látnivaló közül. Már Kr.e. 8. században is központi helye volt a város szívében. A demokrácia és a szólásszabadság szimbólumává vált. Valószínűleg ez azért lehetett így, mert a polisz (városállam) vezetői valóban kíváncsiak voltak a nép véleményére. Ez volt Athén legfőbb politikai, vallási, kulturális központja is. Mivel igen fontos helynek számított, itt álltak az állami hivatalok, templomok és más hivatalos középületek is. Számos híres történelmi alak megfordult itt. Ilyen volt például a kereszténységet hirdető Szent Pál apostol is.

Az Olümpiai Zeusz Templom

Az Olümpiai Zeusz Templom a legnagyobb ókori szentélynek számított Görögországban. Megálmodója és építtetője Peiszisztratosz volt a Kr.e. 6. században. Haláláig nem fejezték be. Ezt követően többször neki láttak annak, hogy befejezzék. Végül ez Kr.u. 131-ben Hadriánusz császárnak sikerült. Ma az érdeklődő közönség sajnos már csak néhány részletét látja az egykor kegyhelynek. A 104 díszesen faragott oszlopából, mára már csupán 15 maradt fenn.

Az Akropolisz

Jelentése: fellegvár, felsőváros. Ez az épület úgy emelkedik a város fölé, mint egy tiszteletet követelő erőd. Kr. u. 7. században folyamatosan vált vallási és politikai központtá. A perzsák a város megszállásakor ezt is lerombolták, majd újjáépítették. Elsősorban Pallasz Athéné istennőnek szánták szent emlékműnek az idegen hódítók felett alkotott győzelmek sikerére. Periklész a kor egyik legjelentősebb egyénisége pedig vallási, politikai és kulturális központtá tette.

Az Erechtheion:

Ez az épület volt az Akropolisz központi temploma. Nevét Erektheusz királyról kapta. Kr.e. 421 és 406 között építették. Egy összetett építmény volt, melyet úgy kellett megépíteni, hogy helyet kapjon benne Pallasz Athéné, a tenger ura Poszeidon, a kovácsisten Hephaisztosz szentélye, valamint Athén mitikus királyainak sírhelye és a Szent Olajfa is. 

Dionüszosz színháza:

Kr.e. 446-445 között épült ki végleges formájában az Akropolisz déli oldalán. Peiszisztratosz korában építették Dionüszosz, a szőlőtermelés a bor és az életöröm istenének tiszteletére. Egy olyan színházról van szó, mely akár 20 000 főt is képes volt befogadni. Nézőterét 13 szektorra és 3 övezetre osztották. Üléseit márványtömbökből faragták ki. Itt adták elő a legnagyobb görög drámaírók többek között Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész műveit.

A Parthenon:

Az épületegyüttes fő bástyája az Akropolisz legmagasabb részén terül el. Athéné tiszteletére építették Kr.e. 447 és 438 között. Ez a hatalmas épület tele volt szobrászati remekművel, melyek mind a kor egyik legnagyobb szobrászának, Pheidiásznak a munkáját dicsérték. Ezek közül is kiemelkedik Athéné 11 méter magas szobra, melynek ruhája arany és elefántcsontborítású volt. Az épületet teljes egészében márványból építették. A Parthenon-t Kr.u. 4. századtól keresztény templomnak, 1458-tól pedig török mecsetnek használták. 1687-ben súlyosan megrongálódott a velenceiek ostroma idején. Helyreállítását a XIX. század közepén kezdték meg.

Lüszikratesz-emlék:

Kr.e. 334-ben építették. Ezt tartjuk a legjobb állapotban megmaradt khorégosz emlékműnek. (khorégosz szó szerint karvezetőt jelent) Valójában azt a gazdag görög polgárt nevezték így, aki valamely dráma előadásinak költségeit finanszírozta. Az emlékmű 2,8 méter átmérőjű és 6,5 méter magas. Az emlékmű szinte teljes egészében épségben maradt az utókorra. 

Hadriánus diadalíve:

Hadriánus diadalíve vagy máskép Hadriánus kapuja Kr. u. 2. században épült. Valószínűsíthető, hogy az Olümpiai Zeusz Templom elkészülte miatt rendezett ünnepségre készült a császár tiszteletére. A hagyomány szerint ott épült, ahol Thészeusz városfalának határköve állt. 2 írás található rajta. Az Akropolisz felöli oldalán a következő szöveg olvasható: „Ez Athén Thészeusz városa" . A másik oldalán pedig a következő: „ Ez Hadriánus városa, már nem Thészeuszé". A diadalíven áttekintve a fellegvárat láthatjuk pillanthatjuk meg.

 

» ajánlatok megtekintése
 
 Esküvő és rendezvény:    Helyszínek    Rendezvény kellékek    Autók  
 Utazás:    Görögország    Törökország    Egyiptom    Tunézia    Olaszország    Belföld  
by xGraFiX